PNG, JPG eller GIF?

PNG är ett icke-förstörande format, dvs ingen färginformation förstörs när man sparar bilden. PNG är därför bäst av dessa tre vanliga format. PNG har stöd för transparens, dvs genomskinliga bildpunkter (bakgrunden syns igenom).

PNG lämpar sig bäst för “datorgenererad” bildinformation.

JPG är ett förstörande format, dvs färginformation förstörs/förloras varje gång en bild sparas ned och läses in igen. Man anger i procent hur “hårt” man vill att JPG skall komprimera/förstöra färginformation. Sparar man med 100% så förstörs väldigt, väldigt lite information, men å andra sidan så komprimeras bilden inte så mycket och filen blir stor.

JPG lämpar sig bra för naturlig bildinformation, såsom fotografier.

GIF är ett icke-förstörande format som ersattes av PNG pga patent-problematik. Patentet som täckte den komprimeringsalgoritm som används är inte längre giltligt, men det finns ingenting som GIF klarar som PNG inte klarar – PNG är alltså en bättre version av GIF då PNG har flera och bättre komprimeringsalgoritmer.

GIF lämpar sig bra om man vill använda webbläsare från 1900-talet, dvs innan stöd för PNG kom. :)

2 thoughts on “PNG, JPG eller GIF?”

  1. Klart intressant artikel. Har hållit på på nätet sedan mitten av 90-talet o hänger fortfarande kvar i de gamla .GIF o .JPG filerna men nu ska även jag gå över till .PNG. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.