DisplayPort och HDMI

Besökte familjen i helgen och fick då ta med lite distraktionsmaterial (film som fångar dotterns uppmärksamhet = “friare” tid för föräldrar).

Jag bytte nyss laptop och den Lenovo ThinkPad T410 jag nu släpar runt på har en DisplayPort-utgång som ännu inte prövats. Det finns en hel del förvirring kring DisplayPort och vad den kan göra. Efter att ha läst produktbeskrivningar för adaptrar (DisplayPort till HDMI), forum-inlägg och blogginlägg så visade det sig till slut att:

  • DisplayPort är en bra ersättare för HDMI (lättare att bygga in i chipset)
  • DisplayPort är inte belagt med licensavgifter – HDMI är belagt med licensavgifter
  • DisplayPort klarar upp till X antal ljudkanaler i Y bitars upplösning med Z hz – det finns gott om plats att föra ut ljud
  • Lenovo hade problem med att få till ljud ut på DisplayPort under 2009 och 2010 – min kom December 2010 och borde därmed vara OK
  • Ubuntu (10.04 iaf) har bättre stöd för detta än vissa versioner av Windows
  • Killen i disken på Teknikmagasinet “inte trodde” att  DisplayPort inte stödjer ljud – “du får vara min testkille då”

Jag skaffade en sladd med inbyggd konverterare på Teknikmagasinet (lös adapter + sladd var önskemålet, men adaptern kunde inte hittas i butiken i Skövde), funkade kanon.

3 thoughts on “DisplayPort och HDMI”

  1. Det “bara fungerar”. Har inte haft något problem alls relaterat till detta. Använder displayporten kanske varannan månad för projektor vid föreläsning. Ljud har endast använts till TV för dotterns filmbehov, men det som agt “bara fungerar” (man får dock välja att ljudet skall gå ut via digital/displayport, men det är samma i alla OS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.