CACert Assurer

CAcert Assurer Badge
CAcert Assurer

Sedan ett par minuter tillbaka är jag godkänd som CAcert Assurer. Det innebär att jag kan intyga identiteter och dela ut poäng till CAcert-medlemmar (så att de kan få fler poäng och bättre certifikat).

Målet med CAcert är att genom en transparent process och ett web of trust, bygga upp certifikathantering som är fri och likvärdig den traditionellt “kommersiella” (och grymt exploaterade) hanteringen. På kort sikt vill man se till att bli tillräckligt godkänd för att root-certifikatet skall distribueras med Mozillas alla produkter, t ex Firefox. När det målet är nått kan man alltså utan kostnad skaffa ett SSL-certifikat för sin webbserver och använda HTTPS utan att vara tvungen att betala avgift för att erhålla ett certifikat signerat av en betrodd CA.

En högst parentesaktig reflektion är att Debian borde vara med på detta som hökar kan jag tycka. De har ju fört seriösa diskussioner om en egen topp-nivå-domän (TLD) och DNSSEC:a en egen root-zon (om jag inte förstått det fel).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.