Ipad adventures

Bakgrund

Jag behöver läsa en hög böcker (eller iaf bläddra igenom) på kort tid – så kort tid att det inte var aktuellt att köpa böckerna fysiskt eftersom de inte skulle gå att få skickade till Göteborg i rimlig tid (fredag till måndag). “Aha, äntligen skall Kindle få en chans” tänkte jag, men den hade leveranstid på mellan 1-2 veckor.

Blocket till räddning – en herre i Kungsbacka sålde en Ipad för 4500 kr, obruten förpackning inköpt i USA och jag slog till efter att kollat att både Amazon/Kindle och O’Reilly kan leverera till Ipad, vilket de kan. (De kan även leverera till Androidbaserade läsplattor, men jag smalnade av problemet till en plattform i dagsläget, och egentligen var det ju en Kindle jag ville ha pga läskvalitet, så om det ändå skulle bli en “dator” – varför inte pröva det hajpade). Sedan började det: problemen.

Problemen

Problem 1. En hårdvarudefekt till följd av det är att laddaren har USA-kontakt, men det ordnades lätt med gammal överbliven utrustning från Kinaresa och en morakniv.

Problem 2. Värre var det med att komma igång. Man måste köpa Windows eller Mac OS för att kunna börja använda sin Ipad. Det finns inget annat sätt att komma förbi detta. Av okänd användarvänlig anledning skall man nämligen köra Itunes och “initiera” sin Ipad in i sin Mac-värld. Lösning: Använde Antons laptop som ännu har Windowspartitionen orörd och fungerar, tanka hem Itunes och kör.
Värdet av detta aber för mig som konsumen är ännu okänt. Både windows och Mac gör ju att priset åker upp med 20 % till, och det GÅR INTE att välja bort. Skärmen bara stirrar på en med en bild av en USB-kabel och Itunes-ikon.

Problem 3. Efter första omstarten (där man faktiskt stänger av plattan) så krävde den Itunes igen – jag hade tydligen inte initierat plattan tillräckligt första gången (trots att det gick hur bra som helst att maila, köpa applikationer och böcker).

Problem 4. Efter korrekt initiering med Itunes så ville inget av de tidigare nedladdade applikationerna starta, varken Ibooks, Kindle, SSH Pro (köpeprogram) eller något av de andra. Den första animationen när programmet startar gick igenom men sedan bara programmet försvann. Inget felmeddelande, bara borta och man hamnade på hemma-/startskärmen.
Lösning: Ladda hem ett nytt program från app store, kör det och efter det så kom alla andra igång igen.

Inte bara problem

Animationerna är gränslöst snygga, man blir nästan som Gollum om man är nörd och pixelintresserad.

Ogillar

AppStore-applikationen är inte jättebra utan snarare väldigt begränsad och uppmuntrar inte till att hitta och tanka hem hur många applikationer som helst. Att över huvud taget hitta knappen som gör att man tankar hem och installerar ett program, gratis eller ej, tog mig en minut att hitta. Call to action?

Skärmen är rätt lågupplöst och det är inte kul att läsa böcker.

Den väger ganska mycket – mer än en tung pocket och därför inget jag skulle ligga och hålla över huvudet i sängen eller liknande. Det är tom svårt att veta var man skall göra av den när man sitter i soffa eller vid ett bord. Har sett att en del Androidtabletter har inbyggd fot.

Skärmen reflekterar ljus från lampor. På flygplatsen och i flygplanet fick jag se till att välja en bra plats för att inte bli störd av bländande lampor runt omkring.

Amazon t ex har en del menyer som aktiveras när man hänger med musen över dem (hover), men med Ipaden måste man träffa den lilla lilla ytan med drop-down-ikonen (triangel på spets).

Att köra Ipod-applikationer på Ipaden blir till ett skämt.

Saknar kamera så att man kan köra VOIP (Skype).

Slutsats efter 3 timmars användning

Skitkul, skitdyr skitpryl med skitsnygga animationer. tv.nu-applikationen är riktigt läcker, men det tror och hoppas jag att Androidversionen är också.

Jag kommer absolut att skaffa Androidplattor – det är vanebildande roligt och bekvämt att kunna göra ganska mycket utan att isolera sig helt från omvärlden, och det tog inte mer än 15 minuter innan jag försökte peka på min laptopskärm för att klicka på en knapp i ett webb-UI.

Ett varningens finger

Den ersätter inte en laptop – det gick bättre att skriva på än jag trodde, men inte i närheten så snabbt som på en laptop (detta bloginlägg hade varit mördande att försöka skriva t ex). Placering av enheten – vare sig det är i knät, på bord, på plånbok eller annan tillfällig lösning – allt är onaturligt och plattan väger så pass mycket att “vad som helst” fungerar inte som stöd.

Den ersätter inte tidning eller andra liknande föremål helt ut (även om det är lite snyggt):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.