Alienated DVD

Skulle idag spela upp en DVD-skiva jag köpt (Alien-kvadrologin) men det står något skumt om att den inte kunde läsa skivan. Alla som känner till problemet vet att det handlar om ett “skydd” mot “oavsedd” uppspelning – skivan är regionsskyddad och “krypterad”. Ganska svagt dock.

En norrman löste detta “problem” för ett tag sedan och satte innehållet fritt så att jag som köpt min skiva i Sverige, avsedd att spelas upp i Sverige, med en dator köpt i Sverige, skall kunna se på filmen …

Detta är dock tvivelaktigt, lagligt sett. Visst är det skumt? Så vitt jag vet har jag gjort allt jag ska – köpt rätt hårdvara, betalat för plastbiten som filmen levereras på. Ah – windowsskatten … Det framgår dock inte av DVD-boxen att man måste köpa ett operativsystem från USA-baserade företag för att kunna spela upp filmen.

Under Ubuntu 9.04 får man installera libdvdread4 och sedan kör

sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

Därefter funkar allt som det ska (fick skicka ut skivan och köra in den igen bara).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.