Offentlig öppen data – ISBN till titel via Libris

Jag har länge sökt efter en tjänst där man kan slå upp ett ISBN och få tillbaka en titel. Se t ex http://wendt.se/isbn/ där jag visar en del av min bokhylla (de tekniska böckerna).

Idag stötte jag på (via twitter) opengov.se – en sajt som listar offentliga datakällor, samt kontrollerar vilka format de exporterar data i, och hur fira/öppna de är helt enkelt. En positiv nyhet ur den lista, där just nu endast 9 % av datan är fri och öppen, är Libris. Med en så enkel URL som http://libris.kb.se/xsearch?format=json&query=ISXN:9144001533 får jag tillbaka precis den information jag behöver. Ingen registrering krävs, inga konstiga, obskyra (se SMHI) och/eller inlåsta format. Dessutom är det väl dokumenterat.

Enligt mail från 2009-09-14 kommer 71 % av SMHI:s intäkter från offentlig sektor. Intressant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.